Skip to main content

Stories i Uppsala län inom

energi miljö hållbar utveckling social hållbarhet life science

Stories förenar unga talangers nytänk och drivkraft med behovet att ta fram nya hållbarhetslösningar. Genom att nyttja det ofärgade och kreativa tankesättet från studenter kan de traditionella ramarna utmanas och dörrarna öppnas upp för innovation.

1050
studenter
275
hållbarhetsutmaningar
12
år

Vårens delmoment

1

Kick-Off

Stories inleds med att studenter och projektägare får en möjlighet att möta varandra inför det kommande arbetet.
2

INLÄMNING

Vid Stories slut lämnar ni som studenter in en sammanfattning av ert case tillsammans med en pitchfilm som skapar intresse kring arbetet. Längre ner på denna sida hittar ni mer info om inlämningen.
3

Stories 2025

Stories avslutas med ett slutevent där studenter och projektägare samlas för att redovisa projektens resultat. Här finns möjlighet till mingel, nätverkande och chansen att ta del av andra case som genomförts!

FAQ

Vad är syftet med Stories?

STUNS – Stiftelsen för samverkan mellan universiteten i Uppsala, näringsliv och samhälle – arbetar för att främja kunskapsbaserad hållbar utveckling. Ett av våra initiativ är Stories, där studenter från SLU och Uppsala Universitet får möjlighet att vidareutveckla Uppsalas testbäddsmiljöer. 

Syftet med Stories är att förena unga talangers nytänk och drivkraft med behovet att ta fram nya hållbarhetslösningar. Genom att nyttja det ofärgade och kreativa tankesättet från studenter kan de traditionella ramarna utmanas och dörrarna öppnas upp för innovation.

Vidare syftar konceptet även till att erbjuda studenter möjlighet att bygga upp ett nätverk och intresse för framtida arbetsgivare.

Hur fungerar Stories?

  1. STUNS möter och identifierar hållbarhetsutmaningar hos företag och organisationer i Uppsala län som kräver nytänkande och innovativa lösningar.
  2. Utmaningarna formateras som case och skickas ut till lämpliga program på Uppsala universitet och SLU.
  3. Studenter tar sig an casen som examensarbete, projektarbete eller praktik.
  4. När studenterna valt eller blivit tilldelade ett Stories-case kopplar STUNS ihop dem med projektägaren.
  5. Projektägaren vägleder studenterna i projektet och stöttar med den kunskap och material som finns att tillgå. Studenterna har även en projektcoach på STUNS som stöttar samarbetet samt en handledare via universitet som ansvarar för det akademiska.
  6. I slutet av maj avslutas Stories med ett slutevent. Eventet sker i syfte att sprida de utredningar och lösningar som tagits fram. Till eventet är projektägare, STUNS samarbetspartners, kursansvariga och andra från näringslivet och samhället inbjudna.
  7. Projektägaren tar vidare lösningsförslaget med hjälp av STUNS.

Vilka förväntningar finns på projektägare?

För att kunna vara projektägare och delta i stories finns det en del kriterier som behöver uppfyllas. Vi förväntar oss att projektägaren…

  • har förberett med data, rapporter och annan relevant information som behövs för att starta projektet. 
  • har en tydlig ambition för hur studenternas arbetet ska tas vidare/tas i beaktning hos verksamheten. 
  • är öppen för studenternas deltagande och förslag. 
  • kan avsätta tid för att handleda studenterna genom hela projektet, ofta mer tid i början och slutet. Hur mycket tid som krävs beror på er och studenterna.  
  • medverkar på eventen som är en viktig del av Stories.  
  • erbjuder platsbesök, om det är relevant, för studenterna.  
  • arrangerar presentationstillfälle av studenternas resultat hos sin verksamhet, gärna med relevanta avdelningar/enheter och samarbetspartners.  

Viktigt att tillägga är att projektägaren inte ansvarar för den akademiska delen av projektet, det vill säga rapportens upplägg och innehåll. 

Vad händer efter Stories?

Efter att ditt projekt eller din praktik är klar finns det fortsatta möjligheter att utveckla ditt projekt. Vissa studenter har startat företag kring sina projekt vilket det finns kostnadsfritt stöd för via UIC och Drivhuset. Andra har fått extra-anställning hos projektägaren.

Vi på STUNS anställer ibland studenter för att ta vidare sitt Stories-projekt eller arbeta med annat aktuellt projekt, något vi kallar STUNS Academy. Hör av dig till oss om du är intresserad!

Fyra studenter som sitter vid ett bord. De skrattar och äter kanelbullar.

Inlämning

I slutet av Stories lämnar du som student in en sammanfattning av det genomförda projektet samt en pitchfilm som visas upp vid sluteventet. Nedan hittar du ramar för inlämningen samt inlämningsformuläret.

Ramar för sammanfattning

  • Sammanfattningen ska vara lättläst och skapa intresse till att läsa mer om projektet.
  • Populärvetenskaplig sammanfattning av projektet.
  • Omfattning: 1 A4 (inklusive bilder)
  • Format: PDF
  • Filnamn: Case-titel_år, t.ex. Maximera-solcellsanläggningar-Skolfastigheter_2025.

Observera: Du behöver rättigheter till alla bilder som används i sammanfattningen.

Ramar för Pitchfilm

  • Längd: Ca 1 minut.
  • Innehåll: Första halvan ska beskriva hållbarhetsutmaningen, andra halvan den lösning ni tittat på.
  • Kom ihåg att anpassa budskap och ton efter målgruppen.
  • Filnamn: Case-titel_år, t.ex. Maximera-solcellsanläggningar-Skolfastigheter_2025.

Pitchfilmen är ett viktigt verktyg för att skapa intresse för ert projekt. Projekt som får stort intresse har större chans att tas vidare av er eller andra aktörer!

Vill ni ha tips? – Hör av er till er projektcoach!

Observera: ni behöver rättigheter till alla bilder och ljud som används i filmen.

Inspiration

Här hittar du några utvalda exempel på pitchfilmer från tidigare år. Fler exempel på pitchfilmer och sammanfattningar hittar ni under Genomförda projekt.

Delar av Stories finansieras av: